Kegyszobor öltöztetése

Kategória: Kegytemplom Találatok: 5353

 

b_200_150_16777215_00_images_kepek_Kegyszoboroltoztetese.JPGKöztudott dolog, hogy helyenkint a boldogságos szűz Máriát ábrázoló szobrokat díszes ruhákba öltöztetik. 

Több kegyhelyen is megfigyelhető ez: Pl. a Máriaczelli kegyszobor, amelyről ez a megjegyzés olvasható: „A szobrot díszes ruhába öltöztetik az év három legfontosabb ünnepnapján: Nagypénteken, Mária születésének ünnepén és a város alapításának napján, (dec 21-én.). Ezeket a drága anyagokból és csipkékből készült ruhákat nemes hölgyek készítették és adományozták. A ma látható darabok zömmel a 19-20. századból származnak.” (Wikipédia)  A Madonna és a kis Jézus szobra úgy be van burkolva, hogy csak az arcuk és a kezük látszik ki a ruházat alól.

Mátraberebély-Szentkúton, aranyozott, díszes ruházatba van öltöztetve a Mária kegyszobra a kis Jézussal.
A csíksomlyói kegyszobrot is öltöztették századokon át. P. Boros Fortunát ezt a megjegyzést teszi: „A szobrokat régen festették, s ekkor kezdették, - nagyon helytelenül, - a kis Jézust, de néha a Madonna szobrát is mindenféle tarka ruhába öltöztetni.”(Csíksomlyó a kegyhely 1942).  P. Kájoni János leírja, hogy nemes Nagyasszonyok értékes adományokkal járultak a kegyszobor ruházatához: „Csaki Laszlone ugyan Kalnoki Kata Rosalia atta, az aranyos viragokkal varrott fatyolt a boldog Asszony kepere. – Csaki Laszlone ugyan, atta amaz szep aranyos fatyol keszkenot, a kinek vegere varrottak a Napot es a Holdat arannyal.” (Gondolatban tegyük ki az ékezeteket a megfelelő helyre.) (Fekete könyv 1684.)  
Hogyan történt a kegyszobor öltöztetése?  Díszes ruhát készítettek a kegyszobor számára. A liturgiai időszaknak megfelelően, adventben és nagyböjtben lilla színű, karácsonyi és húsvéti időszakban fehér, nagyhéten fekete, pünkösdkor piros, évközben zöld színű öltözéket adtak rája. A XX. századtól csak a kis Jézust öltöztették ugyanilyen színváltással. Az 1960-as évektől nem öltöztetik a Gyermekjézust sem. Sokszínű kis ruhácskái most a sekrestye raktárjában vannak eltéve, örök emlékül.
Hogy a XVI – XVII. században öltöztették a kegyszobrot a Jézuskával együtt kitűnik onnan, hogy a Szobor fején apró szegecsek helye látható, annak okából, hogy a ráadott ruha ne csússzon le a szoborról.

b_200_150_16777215_00_images_kepek_Kegyszoboroltoztetese1.JPG

b_200_150_16777215_00_images_kepek_Kegyszoboroltoztetese2.JPG

b_200_150_16777215_00_images_kepek_Kegyszoboroltoztetese3.JPG