Sajtótájékoztató a pápalátogatásról.

Kategória: Ferenc Pápa csíksomlyó Találatok: 4009

Sajtótájékoztató a pápalátogatásról.

Sajtótájékoztató, 2019. február 8., Hargita Megye Tanácsa. Örömmel vettük tudomásul a Szentszék közleményét, miszerint Ferenc pápa Romániába tervezett apostoli útján ellátogat Csíksomlyóra, a Székelyföld és a térség legnépszerűbb Mária zarándokhelyére. Ez a hír egyben lázas készülődést eredményezett.
Dr. Jakubinyi György gyulafehérvári érsek létrehozta a logisztikai, a liturgikus és a sajtóbizottságot. Ezek a bizottságok azóta készülnek, dolgoznak, egyeztetnek, hogy a pápalátogatás sikeres legyen.
A katolikus egyház köszönetét tolmácsolom a helyi önkormányzatok vezetőinek, Borboly Csaba, Tamás Sándor és Péter Ferenc Hargita, Kovászna és Maros megyei tanácselnöknek, Ráduly Róbert polgármesternek, akik őszinte hozzáállásukról biztosítottak. Történelmi esemény, és mindent megmozgatnak a pápalátogatás jó előkészítésének érdekében.
Néhány probléma és kérdés már felmerült, ezekre szeretnénk választ adni.
A média nagy érdeklődést mutat a rendkívüli esemény iránt. Már több helyről kaptunk akkreditációs kérést. Az országos bizottság arról tájékoztatott, hogy a román elnöki hivatal hatáskörébe tartozik a sajtóakkreditáció. A pápalátogatás előtt kb. hat héttel kezdődnének el az akkreditálások a már említett elnöki hivatalnál.
A pápalátogatás ideiglenes programjának részleteit nem közölhetjük mindaddig, amíg a Szentszék a végleges programot nem közli. Annyit azonban elmondhatunk, hogy Ferenc pápa június 1-jén érkezik Csíksomlyóra, és mintegy 5 órát tartózkodik az itt összegyűlt zarándokok körében.
Itt-ott sajtóvisszhangokban megjelent, hogy bizonyos felekezeti vezetők még nem kaptak meghívást az eseményre. Le szeretnénk szögezni, hogy a pápalátogatásra meghívjuk az erdélyi felekezetek vezetőit, de ez értelemszerűen csak a végleges program közlése után lesz lehetséges.

 

A pápalátogatást előkészítő sajtóbizottság :   www.romkat.ro