Szentmisék rendje: Vasár- és ünnepnap 8:00, 10:30, 18:00 Hétköznap 7:30 és 18:00 Gyónni a templom előtti parkban lehet.

Fontosabb információk zarándokok részére

b_200_150_16777215_00_images_Hirdetesek_csikszereda1.jpg.jpgSzentmisék rendje: vasárnapokon és ünnepnapokon: 8,00, 10,30, 18,00; hétköznapokon: 7,30 és 18,00.

Szentgyónási lehetőség a szentmisék előtt a kegytemplom-pápai kisbazilika sekrestyéjében.

Zarándokokat, csoportokat az év minden napján fogadunk, a szentmise bemutatására helyet biztosítunk. Kérjük, jelezzék előre érkezésüket a kegyhelyen ITT.

Szentségkiszolgáltatásoknak a rendje a csíksomlyói kegytemplom-pápai kisbazilikában ITT.

A csíksomlyói kegyhely búcsús programja 2017-ben ITT.

 Idegenvezetés a kegyhelyen előre bejelentkezés alapján. Elérhetőség: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A csíksomlyói kegytemplom – pápai kisbazilikában minden nap teljes búcsú nyerhető.

A teljes búcsú elnyeréséhez szükséges:
a) Szentségi gyónás – annak kifejezéséül, hogy az Egyház bűnbocsátó hatalma által akar megbékélni a lélek Istennel.
b) Szentáldozás, lehetőleg a teljes búcsú elnyerésének napján – a Krisztussal való szentségi közösség megvalósulásáért.
c) A teljes búcsú elnyerésének legalább általános szándéka.
d) Mentesség minden bűntől, még a bocsánatos bűnökhöz való ragaszkodástól is.
c) Imádság a Szentatya szándékára.
Mi a búcsú? A búcsú Isten színe előtt a már megbocsátott bűnökért járó ideigtartó büntetések elengedése részben vagy teljesen.
2. Ki nyerhet búcsút? A búcsút a megfelelően fölkészült katolikus hivő, nyerheti el az Egyház segítségével, ha teljesítette a kiszabott föltételeket.
3. Miért engedélyezhet az Egyház búcsút? Az Egyház azért engedélyezhet búcsút, mert mint a megváltás szolgálója, a Megváltó Krisztus, a Boldogságos Szűz Mária és az összes szentek elégtételt nyújtó érdemeinek kincstárát hivatalosan kezeli, és abból részesítheti tagjait.
4. Mit jelent a büntetések elengedése? Isten országában rend van és igazságosság, ami azt jelenti, hogy minden jótett jutalmat és minden rossz tett, azaz bűn, büntetést kap, vagy e földi életben, vagy a másvilágon. Miként a jutalom arányos a jótett érdemével, úgy a büntetés is arányos a bűn súlyával.
A bocsánatos bűnökért ideig tartó, a halálos bűnökért örökké tartó büntetés, azaz kárhozat jár. Ha az ember bocsánatot nyer a bűneire, visszakapja az elvesztett kegyelmi életet, s újra kedvessé válik Isten szemében. Ez Isten irgalmának ajándéka. Isten azonban igazságos is, és igazságossága megköveteli, hogy az elkövetett bünök büntetést kapjanak. Ezért marad vissza mind a halálos, mind a bocsánatos bűnök megbocsátása után bizonyos mennyiségű, azaz bizonyos ideig tartó büntetés, melyet az ember vagy leró, vagy elengedését külön ajándékként megkapja. Ez az elengedés – mint ajándék – a BÚCSÚ.
5. Miért éppen búcsúnak nevezzük ezt az ajándékot? Ennek az ajándéknak a latin neve indulgentia, ami azt jelenti, hogy elengedés. Ez az elnevezés Isten és a Pápa oldaláról nézi az ajándékot, és az elengedés gesztusát emeli ki. A magyar név az ajándékot nyerö lélek oldaláról nézi a kérdést, és innen nézve azt fejezi ki, hogy az ember búcsút vehet a különben reá váró büntetésektől, azaz megszabadul tőlük. E búcsúvétel alapján adták eleink a búcsú nevet az elengedés ajándékának.

Web Rádió:

Web Rádió app:

Aktuális témák:

Android - iOS