Szentmisék rendje: Vasár- és ünnepnap 8:00, 10:30, 18:00 Hétköznap 7:30 és 18:00 Gyónni a templom előtti parkban lehet.

20 éves a csíksomlyói passiójáték

b_200_150_16777215_00_images_Hirdetesek_keresztre.JPGIdén ünnepli a Csíksomlyói Passió Csoport 20 éves jubileumi évfordulóját. A passiót először 1996 virágvasárnapján mutatták be a helybéli fiatalok Svella Adél balett-tanárnő rendezésében. A következő tíz évben az előadás mindig két helyszínen volt látható: virágvasárnap a csíksomlyói kegytemplom előtt és pünkösdszombaton a Kis- és a Nagysomlyó hegyek közötti nyeregben a Hármashalom oltárnál.

 

A hazai előadásokon kívül az időközben 60 főre gyarapodott csíksomlyói passiósok több országban is bemutatták Krisztus szenvedéstörténetet: Magyarországon, Ausztriában, Hollandiában, Németországban és Franciaországban. 2006 után a csapat tagjainak különböző elfoglaltságai miatt megszakadt az előadások sorozata. Három évvel ezelőtt született meg a gondolat, hogy a 20 éves évfordulóra a csoport felelevenítse a passiójátékot, így hosszas készülődés és új tagok toborzása után 2016. március 20-án, virágvasárnap délelőtt fél 11-kor a csíksomlyói kegytemplom előtti tér ismét helyszíne lesz az 1700-as évekre visszamenő hagyománnyal rendelkező passiójátéknak.

A csíksomlyói kegytemplom–pápai kisbazilika virágvasárnapi, nagyheti és húsvéti liturgikus programja

• március 20., virágvasárnap: szentmisék reggel 8-kor, délelőtt fél 11-kor és este 6 órakor lesznek, mindhárom szentmise keretében barkaszentelésre kerül sor.
A fél 11-es szentmise a kegytemplom előtti téren barkaszenteléssel kezdődik, szabadtéri passiójátékkal folytatódik a Csíksomlyói Passió Csoport előadásában, és ezután következik a legszentebb áldozat bemutatása.
10 órakor a Szék útján található helységnévtáblánál a passiójátékosokhoz a hívek is csatlakozhatnak, hogy Jézus ünnepélyes Jeruzsálembe való bevonulására emlékezve együtt indulhassanak a csíksomlyói kegytemplomhoz.
• március 24., nagycsütörtök: reggel fél 8-kor lamentáció (Jeremiás siralmai), este 6 órakor szentmise az Utolsó Vacsora emlékére
• március 25., nagypéntek: reggel 5-kor keresztút a Jézus-hágón, gyülekező a borvízforrásnál (ajánlatos, hogy a résztvevők hozzanak magukkal elemlámpát); a kegytemplomban fél 8-kor lamentáció, délelőtt 10 órától este 6-ig gyónási lehetőség, este 6 órakor megemlékezés az Úr kínszenvedéséről és kereszthaláláról
• március 26., nagyszombat: reggel fél 8-kor lamentáció, este 8 órakor feltámadási szertartás
• március 27., húsvétvasárnap: reggel 7-kor és a 8 órakor kezdődő szentmise után eledelszentelés; szentmisék: reggel 8-kor, délelőtt fél 11-kor és este 7 órakor
• március 28., húsvét másodnapja: szentmisék reggel 8-kor, délelőtt fél 11-kor és este 7 órakor
Összeállította: Borsodi L. László ferences sajtóreferens
Kép: Passiójáték a kegytemplom előtti téren 2006 előtt (a Csíksomlyói Passió Csoport archív felvétele)

Web Rádió:

Web Rádió app:

Aktuális témák:

Android - iOS